Tijdens de toetsing van een Risico Inventarisatie & Evaluatie vroeg ik de trekkerchauffeur of hij wist hoe hij zijn stoel moest instellen. Volmondig zei hij “Ja”. Toen hij een paar minuten later zichzelf installeerde op de stoel, zijn schoenen uittrok en lekker achterover ging zitten, wist ik het zeker. Nee, hij wist niet hoe hij zijn stoel moest instellen.

De jongen zat lekker achterover, kon maar amper bij de pedalen en zijn armen waren geheel gestrekt om bij het stuur te kunnen.

Ik heb de jongen geconfronteerd met wat ik zag en hem uitgelegd dat als de stoel uit zijn vering komt (bij een hoge drempel ofzo), dat hij niet meer bij de grond en de pedalen kan en hij slechts alleen een stuur heeft om zich aan vast te houden. Vervolgens zou hij aan het stuur gaan draaien en maakt de trekker een rare beweging en plons…

Naast dat de stoel te hoog staat, worden de aderen in zijn benen afgekneld en krijgt hij op den duur last van zijn benen.

Door het reiken naar het stuur met gestrekte armen, zou hij gemakkelijk last van zijn bovenrug / schouders kunnen krijgen.

Om een lang verhaal kort te maken; Het is belangrijk als chauffeur om je stoel goed af te stellen, zodat je lichaam goed ondersteund wordt, je goed bij het stuur en de pedalen kunt en je lichaam niet moe wordt van alleen het zitten op de stoel.

Het belang van een goed ingestelde stoel is een gezonde en fitte chauffeur die nog jaren zijn taken naar behoren kan uitvoeren. Tips of advies nodig? Vraag het gerust!

De arbocatalogus www.agroarbo.nlheeft een bijlage stoel instellen, download hem hier

 

tractor-2905490_640