Het is al een aantal weken warm en droog. Werknemers raken vermoeid, zijn toe aan vakantie. Wat doe je als werkgever om goed voor je werknemers te zorgen?

In de Arbowet staat, dat je als werkgever verplicht bent te zorgen voor een gezonde werkomgeving voor je werknemers. Daarnaast is in het Arbobesluit artikel 6.1 opgenomen dat de temperatuur geen schade aan de gezondheid mag veroorzaken.

Ben jij een “koele” werkgever? Wat kan je doen? Lees hieronder de tips voor de mensen in de groen, grond & infra sector;

Tropenrooster

Geef werknemers de ruimte om eerder te beginnen en eerder te stoppen met de werkzaamheden. Ook kun je ze eens eerder naar huis sturen, gezien de meeste werknemers in de drukke tijden voldoende overuren maken.

Verkoeling

Heb je er weleens over nagedacht ijs rond te brengen? Of koud drinken? Voldoende vocht is erg belangrijk en verlaagt de kans op uitdroging. Zo kom je nog eens op de werkplek en zie je wat er in de praktijk gebeurd. Pik meteen een werkplek inspectie mee voor de VCA en iedereen is blij!

Onwerkbaar weer

Onwerkbaar weer is niet alleen in de winter van toepassing. Zit jou werknemer de hele dag in een cabine vol met glas? Geef hem dan de keuze om wel of niet te starten met zijn werkzaamheden. Je kunt hem ook een dag uit laten rusten, zodat hij verkoeling kan zoeken (bij aanhoudende hitte). Halve dagen is ook een optie, zo dan de werknemer in de zomervakantie ook nog eens met zijn / haar kinderen naar het strand of lekker naar het zwembad. Balans in werk en privĂ© zorgt immers ook dat ze het langer volhouden…

Aanpassen werkzaamheden

Pas de werkzaamheden aan. Heb je bijvoorbeeld bosmaaien op het programma staan? Probeer dit dan te wisselen met de minder warme dagen en laat de werknemer iets doen wat lichamelijk minder belastend is. Denk hierbij niet alleen aan de werknemers in een cabine vol glas, maar ook aan de werknemers die de hele dag in de volle zon staan.

Dus…

Misschien is het druk op het bedrijf, maar wat heb je eraan als er ongelukken gebeuren, of als de werknemer naar huis moet moet een zonnesteek of uitdrogingsverschijnselen?

Wat heb je eraan als de werknemers improductief zijn en de hele dag onder een boom gaan staan omdat zij denken dat zij moeten doorwerken van de werkgever? De machines lopen allemaal warm en moeten telkens stoppen om af te koelen, de werknemers trouwens ook.

Op zo’n dag wordt er veel minder gewerkt dan dat je in goed overleg gaat met de werknemers en hen bijvoorbeeld van 6 tot 13 uur laat werken. Zo kunnen ze ‘s middags lekker verkoeling zoeken en zijn ze morgen weer top fit!

Daarnaast maken de meeste werknemers toch meer dan voldoende uren op jaarbasis dus is het echt niet erg als ze een aantal dagen wat kortere dagen maken in plaats van de 8+ uur die ze normaal in deze tijd van het jaar maken.

Denk goed na en wees een “koele” werkgever! Door goed voor de werknemers te zorgen verdien je respect en dat zal je zeker ten goede komen als je ze hard nodig hebt op de dagen dat het druk en iets minder warm is…swimming-pool-765312_640alcohol-1853327_640father-656734_640